NEWSLETTER

Zapisz się by otrzymywać najnowsze informacje z serwisu.

FACEBOOK
ARTYKUŁ

Dieta a ciąża

Dobre przygotowanie:
  • najlepiej jak najwcześniej

Kobiety mogą przygotować się do zajścia w ciążę poprzez:
  • zdrowe odżywianie się
  • przyjmowanie kwasu foliowego conajmiej miesiąc przed zajściem w ciążę
  • utrzymywanie regularnej wagi ciała
  • zrezygnowanie z palenia tytoniu
  • codzienny ruch na świeżym powietrzu
  • oraz dostosować się do porad zawartych w broszurce.

Dla przyszłych rodziców:
Ciąża jest czasem zmian w życiu każdej kobiety. Codzienne sprawy nie dotyczą już tylko nas ale również drugiego życia (bądź też kilku). Dobre odżywianie się podczas ciąży jest bardzo ważne dla rozwju dziecka w łonie matki a także w późniejszym jego dorastaniu. Nie ma to jednak większego znaczenia dla zdrowia i samopoczucia kobiety. Okres ciąży daje całej rodzinie szansę na zmianę stylu życia oraz nawyków żywieniowych. W tejże broszurce zawarte są podstawowe informacje i porady A więcej informacji można uzyskać na stronach internetowych podanych na ostatniej stronie broszurki.

Odżywianie podczas ciąży:

  • zwyczajne, dobre jedzenie

Kobiety nie muszą odżywiać się w specjalny sposób podczas ciąży. Zwyczajne jedzenie, zróżnicowane i zdrowe, w pełni wystarczalne dla matki i dziecka z drobnymi wyjątkami.
Kobiety ciężarne powinny na przykład brać witaminę B i kwas foliowy w tabletkach oraz zaleca się im spożywanie pokarmów zawierających kwas foliowy aby zmiejszyć ryzyko uszkodzenia płodu. Większość kobiet powinno też przyjmować witaminę D, która występuje w tranie (płyn i tabletki) oraz w multiwitaminach. Należy zawsze prawidłowo przygotowywać pożywienie a niektórych rzeczy, jak surowa ryba czy też surowe mięso, powinno się wystrzegać w tym czasie. Prawidłowe odżywianie ma duże znaczenie dla samopoczucia i zdrowia przyszłej mamy oraz nie powoduje nienaturalnego zwiększenia masy ciała. Pomimo, że potrzebna jest siła i energia, kobiety w ciąży nie powinny jeść więcej niż normalnie ponieważ nie są tak aktywne, jak przed zajściem w ciążę.


Przyrost wagi podczas ciąży:
- jest zupełnie naturalne i niezbednie przybieranie na wadze podczas ciąży Prawidłowy przyrost masy ciała podczas ciąży liczymy od średniej wagi przed zajściem w ciążę. Dowodzą tego badania na temet zdrowia matki i dziecka. Kobietom z niedowagą radzi się przytyć zanim zajdą w ciążę. Jednak wszystkie kobiety powinny choć trochę przytyć podczas ciąży, nie jest to absolutnie czas na odchudzanie. Dieta może uszkodzić wzrost i rozwój dziecka. Większe czy mniejsze przybieranie na wadze, reguła dowodzi, że jest to zupełnie normalne.
*Indeks masy ciała (BMI) = waga (kg)/(wzrost (m) x wzrost (m)).
Przykład: U kobiety o wzroście 1,70 m i wadze 67 kg przed ciążą indeks masy ciała wynosi 23,2 kg/m2 więc normalnym dla niej przyrostem wagi będzie 12-18 kg.Jednakże kobiety o niskim wzroście bądź nadwadze nie powinny raczej przekraczać dolnej granicy przyrostu wagi. Przy ciążach mnogich jest normalnym większy przyrost wagi niż w ciąży pojedynczej.

Przyrost wagi (kg) podczas ciąży:
Kobiety o średniej wadze ciała bądź też trochę poniżej (BMI < 25*) 12 - 18 kg Kobiety powyżej średniej wagi ciała (BMI > 25*) 7 - 12 kg.
Jeśli zdrowie dopisuje, prowadzony jest zdrowy tryb życia a jedzenie jest zróżnicowane i w odpowiednich dawkach, bez względu na przyrost czy spadek, nie powinnyśmy martwić się o naszą.

Trzeba dać sobie czas na posiłki, najlepiej 3-5 razy dziennie:
Wiele kobiet je o niestałych porach i w wielkim pośpiechu, Czasem nawet rezygnuje z posiłków. Najlepszym wyjściem zarówno dla przyszłej mamy jak i jej dziecka jest zarezerwowanie czasu na śniadanie, obiad i kolację a oprócz tego powinna ona pamiętać o 2-3 przekąskach pomiędzy posiłkami. W ten sposób można być pewnym, że dostarczamy wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka.
Zróżnicowanie w diecie jest bardzo ważne podczas ciąży. Niezdrowe odżywianie się jest gwarancją niedostarczenia organizmowi potrzebnych składników mineralnych. Zróżnicowanie w diecie i zdrowie zapewnić sobie można poprzez codzienne spożywanie:

  • wszelkiego rodzaju warzywa i owoce podczas każdego posiłku oraz jako przekąski
  • bogate w błonnik płatki śniadaniowe, owsianka bądź też pełnoziarniste pieczywo
  • świeże ryby i mięso, jaja lub fasola czy soczewica
  • odtłuszczone produkty mleczne
  • woda do picia

We wczesnym okresie ciąży kobiety często mają nudności i cierpią na brak apetytu bądź też mają ochote na konkretne potrawy Jeśli kobieta nie schudnie zbyt dużo w początkowym okresie ciąży oraz odżywia się zdrowo, nie musi się obawiać.


Ważne jest aby dać sobie wystarczająco dużo czasu na każdy posiłek oraz aby odżywiać się właściwie. Dobrze aby codziennie w ciepłych posiłkach znajdowała się ryba, mięso lub warzywa strączkowe. Dobrze jest używać olej do posiłków i sałatek. Kobiety odżywiające się fast-foodami i słodyczami oraz pijące dużo napojów gazowanych mogą znacznie przybierać na wadze i jednocześnie nie otrzymywać wystarczającej ilości witamin i związków mineralnych wraz z pożywieniem. Tak więc powinno się ograniczyć spożywanie takich posiłków do minimum. Nie trzeba jednak całkowicie z nich zrezygnować jeśli nasza dieta jest wystarczająco zróżnicowana.
W rybie i owocach morza jest wiele związkow mineralnych, jakie nie występują w innych potrawacht. Są to na przykład kwasy tłuszczowe omega-3 niezbędne w tworzeniu się centralnego układu nerwowego dziecka. Dlatego wszystkim przyszły mamom, jak i innym kobietom, Radzi sie spożywanie ryby i owoców morza conajmiej dwa razy w tygodniu. Najpopularniejsze gatunki ryb występujące na Islandii, to: Łupacz (ysa), dorsz (borskur), flądra (smaluSa), zębacz (steinbitur), Pstrąg (silungur) i łosoś (lax). Przyszłe mamy powinny jak najczęściej Mieć je w swojej diecie.
Surowa ryba bez względu na gatunek, również ryba suszona, nie powinny być spożywane podczas ciąży ze względu na bakterie (Listeria monocytogenes), które mogą się w niej znajdować (zobacz tabelkę). Trzeba również pamiętać, iż w produktach pochodzenia rybnego znajdują się również produkty szkodliwe dla naszego organizmu, (na przykład metale ciężkie czy też związki, których organizm nie może strawić, jak PCB), dlatego kobiety ciężarne, karmiące piersią czy planujące zajście w ciążę. Związek PCB może gromadzić się na przykład w wątrobie i tłuszczu niektórych gatunków morskich. Związek ten nie znajduje się w tranie, gdyż został on oczyszczony z PCB. Kolejnym szkodliwym związkiem jest tak zwany quicksilver, który może mieć negatywny wpływ na rozwój pychiczny płodu i noworodka. Najwyższe jego stężenie znajduje się u dużych ryb drapieżnych, jajach ptaków morskich oraz w mięsie niktórych waleni.

 

Ryba jest najzdrowszym posiłkiem podczas ciąży:

  • lecz nie powinna być ona spożywana na surowo

Czego unikać podczas ciąży:

  • Surowy łosoś
  • Ryby wędzone na zimno
  • Ryby suszone
  • Sushi z rybą
  • Marynowane mięso wieloryba Wątróbki dorszowe Marynowane mięso z rekina Miecznik
  • Duże flłdry (>1.8 m lub 60 kg) Mięso z mewy Mewie jaja
  • Nie powinno spożywać się niżej podanych produktów częściej niż raz w tygodniu
  • Sek z tuńczyka Mięso z kaszalota
  • Nie powinno spożywać si ę ni ż ej podanych produktów częściej niż dwa razy w tygodniu
  • Tuńczyk z puszki Jaja ptaków morskich Mięso z płetwala

Kwas foliowy

  • niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu

Wszystkim kobietom zachodzącym w ciążę zaleca się łykanie 400 mikrogramów kwasu foliowego dziennie oprócz regularnych, bogatych w kwas foliowy posiłków. Badania dowiodły iż kwas foliowy zapobiega niedorozwojom centralnego układu nerwowego. Owoce, warzywa oraz bogate w witaminy płatki śniadaniowe są przykładem na najbogatsze w kwas foliowy pożywienie. Ważnym jest aby rozpocząć przyjmowanie kwasu foliowego jeszcze przed zajściem w ciążę, jednak nie należy mieć obaw jeśli już jesteśmy w ciąży, po prostu łykać kwas foliowy i zdrowo się odżywiać. Poleca się przyjmowanie tabletek z kwasem foliowym przynajmiej do 12 tygodnia ciąży.

Zdrowie to warzywa i owoce:
Warzywa i owoce oprócz wysokiej zawartości kwasu foliowego mają również wiele innych zalet. Zawierają wiele witamin, związków mineralnych oraz składników ułatwiających trawienie. Dlatego dobrze jest aby przyszłe mamy jadły pięć razy dziennie, to jest pięć racji owoców i warzyw na dzień. Warzywa i owoce mogą być przyjmowane w dowolnej postaci: świeże, suszone lub mrożone i przyrządzane na różne sposoby.

Pokarmy bokate w kwas foliowe:
Bogate w witaminy płatki śniadaniowe (sprawdź opakowanie), płatki owsiane i niełuskany ryż. Brokuły, kalafior, Kapusta pekińska, brukselka, papryka czerwona, szparagi szpinak oraz zielona sałata avocado, ziemniaki, kapusta włoska i czerwona, pomidory, zielona papryka cebula, por, marchewka. Orzechy, migdały, warzywa strączkowe, Jak na przykład soja, biała fasola oraz gotowany groszek. Banany, pomarańcze, czerwona porzeczka, truskawki, sok pomarańczowy i śliwkowy.

Żelazo:
  • zapotrzebowanie wzrasta podczas ciąży

Podczas ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta dużo bardziej niż na jakiekolwiek inne składniki odżywcze. Dzieje się tak dlatego, że wzrasta ilość krwi w organizmie aby doprowadzić wystarczającą ilość tlenu do płodu, żelazo jest niezbędnym pierwiastkiem dla powstania krwi. W większości przypadków wystarczy jedynie odżywiać się.


Pożywieniem zawierającym dużo żelaza (zob. Tabelka). Dobrze jest wiedzieć, iż witamina C, zawarta n.p. w owocach, sokach owocowych oraz warzywach, pomaga w lepszym przyswajaniu żelaza). Przyswajanie żelaza pogarsza się jeśli wraz z posiłkiem spożywamy herbatę, kawę, kakao lub też mleko. Podczas wizyt u położnej przyszłe mamy są zawsze dokładnie Badane na zawartość żelaza we krwi i jeśli jest to niezbędne, doradza im się dodatkowe dawki żelaza w postaci tabletek.
Pokarmy bogate w żelazo:
Mięso, fasola oraz soczewica Suszone owoce, zielone warzywa, bogate w żelazo płatki śniadaniowe niełuskane zboża, jadalne pestki oraz ciemne ziarniste pieczywo.

Wapń oraz witamina D:

  • dla mocnych kości

Zapotrzebowanie na wapń również wzrasta podczas ciąży. Układ kostny dziecka wykształca się i duże ilości wapnia przekazywane są na ten cel z organizmu matki.
Najłatwiej jest uzupełniać ten niedobór poprzez wypijanie dwóch do trzech szklanek mleka. Kobiety nie pijące mleka krowiego moga go zastąpić mlekiem sojowym wybogaconym w wapń. Najlepiej wybierać produkty o niskiej zawartości tłuszczu gdyż mleko zawiera ciężkie tłuszcze nienasycone. Ser może zastąpić mleko gdyż zaledwie 25 gram zawiera tyle wapnia, ile jedna szklanka mleka. Zauważcie, że w większości tabletek multiwitaminowych ne ma wcale wapnia. Dzieje się tak dlatego, że zapotrzebowanie na wapń u kobiety ciężarnej wynosi 1000 mg dziennie, co równa się trzem tabletkom wapnia. Witamina D jest potrzebna w organizmie po to, Aby łatwiej nam było przyswoić wapń. Niewiele pokarmów zawiera witaminę D, jedynie tran Oraz tłuste ryby, takie jak łosoś czy śledź.
Dlatego kobiety ciężarne powinny przyjmować łyżeczkę tranu (5 ml) dziennie bądź też tabletki witaminowe zawierające również witaminę D.


Czy trzeba dodatkowo przyjmować multiwitaminy?
Kobiety, które odżywiają się w różnorodny i zdrowy sposób nie potrzebuja dodatkowych witamin aczkolwiek powinny one przyjmować witaminę D oraz żelazo w późniejszyk okresie ciąży. Jeśli jednak nasze posiłki nie są wystarczająco zróżnicowane, powinnyśmy pomyśleć o dodatkowym przyjmowaniu witamin. Może to być zwykła tabletka multiwitaminowa bądź też witaminy dla kobiet ciężarnych. Nie zaleca się przyjmowania dawek większych niż jest zalecane w ulotce a kobiety dodatkowo przyjmujące tran powinny wybierać multiwitaminy bez witaminy A. Dzieje się tak dlatego, gdyż nadmiar witaminy A może poważnie uszkodzić płód. Tran z mintaja wogóle nie powinien być przyjmowany podczas ciąży ze względu na duża dawkę witaminy A w nim zawartej.
Wątroba, zarówno ze zwierząt domowych jak i dzikich oraz wszelkiego rodzaju wyroby z wątróbki, jak pasztety czy pate nie powinny być spożywane podczas ciąży ze względu na wysoki poziom witaminy A w nich zawartej.


Kawa, herbata, coca cola, pepsi oraz napoje energetyzujące

  • najlepiej ograniczyć

W kawie, herbacie(zarówno czarnej jak i zielonej), napojach energetyzujących, coca coli oraz pepsi znajduje się kofeina, która zwiększa prawdopodobieństwo utraty płodu jeśli spożywana jest w dużych ilościach. Najlepiej jest nieprzekraczać jednej do dwóch filiżanek kawy oraz trzech do czterech filiżanek herbaty dziennie. W napojach takich jak coca cola zawartość kofeiny jest oczywiście mniejsza niż w kawie czy herbacie, jednak należy zachować umiar w ich spożywaniu.


Alkohol i papierosy:

  • powinno się całkowicie ich wystrzegać


Alkohol i tytoń moga uszkodzić układ kostny płodu. Natomiast najnowsze badania wykazały, że najlepszym wyjściem jest całkowite zaniechanie picia alkoholu oraz palenia tytoniu podczas ciąży.

Lekarstwa:

  • tylko przy konsultacji z lekarzem

Nie powinno się zażywać lekarstw bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem, połżną bądź farmaceutą, aby upewnić się czy dany lek nie zaszkodzi dziecku Zawsze informujmy, że spodziewamy się dziecka.

Higiena podczas ciąży:

  • bardzo ważna podczas ciąży

Higiena w kuchni, wokół pożywienia oraz wszystkiego co ma z nim związek jest bardzo ważna a jej przestrzeganie powinno się wzmocnić szczegąlnie podczas ciąży ponieważ bakterie i pasożyty mogą być bardzo groźne nie tylko dla przyszłej mamy ale także i dla nienardzonego dziecka.
O czm należy pamiętać:

  • Jak najczęściej i dokładnie myć ręce.
  • Dobrze podgrzewać miso i ryby (ponad 75°C).
  • Zawsze przechowywać produkty spożywcze w lodówce ( po ich ostygnięciu).
  • Nie jeść surowych ryby, mięsa, jaj oraz niepasteryzowanego mleka.
  • Jeśli nie wiemy czy produkt jest surowy (na przykład wędzony lub marynowany), lepiej jest go nie spożywać.
  • Unikać starego jedzenia, na przykład gotowanego lub smażonego mięsa.
  • Oddzielnie przechowywać gotowane i świeże produkty aby uniknąć przenoszenia bakterii. Zawsze należy myć deskę do krojenia oraz wszystkie przybory kuchenne (nie wolno kroić tym samym nożem świeżego kurczaka a potem warzyw).
  • Szawsze obmywać warzywa i owoce przed spożyciem.
  • Wszystkich domowników nauczyć powyższych zasad.


Pożywienie na wycieczce za granicę:

  • higiena jest kluczem

Przed udaniem się za granicę ciężarne kobiety oraz matki karmiące zaleca się Zapoznanie z zasadami higieny żywienia w danym kraju, przede wszystkim jeśli chodzi o ryby i owoce morza. Nie zaleca się spożywania serów żółtych bądź pleśniowych za granicą. Do ich spożądzania używa się zazwyczaj mleka niepasteryzowanego a poza tym są one doskonałym środowiskiem dla rozwoju bakterii. Nie powinno się jeść paté bądź pasztetowej. Absolutnie powinno unikać się produktów surowych, jak ryby, mięsa czy też jaja.


Zęby:

  • dobry stan uzębienia jest niezmiernie ważny podczas ciąży

Normalnym u kobiet ciężarnych jest pojawianie się ubytków na zębach spowodowane zmianami hormonalnymi.
Powinno się regularnie myć zęby miękką szczoteczką i pastą z fluorem. Dobrze jest też używać nici dentystycznych. Nawyki żywieniowe zmieniają się podczas ciąży. Nudności mogą często prowadzić do podjadania, najczęściej słodyczy. To wzmaga prawdopodobieństwo uszkodzenia zębów.Dlatego niezmiernie ważnym jest częstrze niż zazwyczaj mycie zębów. Można także płukać jamę ustną płynem do płukania z fluorem i/lub żuć gumy bezcukrowe na 10 minut po spożyciu pożywienia. Chore zęby mogą być przyczyną roznoszenia różnych chorób. Najszybsza droga zakażenia jest przede wszystkim między matką a dzieckiem po porodzie. Higiena jamy ustnej ma duży wpływ na zdrowe uzębienie dziecka w przyszłości.

  • regularnie i we właściwym tempie

Regularny ruch jest ważną częścią naszego życia, również podczas ciąży. Najlepiej jest zażywać ruchu 30 minut dziennie. Nie ma powodu aby zaprzestać ruchu z powodu ciąży, wręcz odwrotnie, powinno się go zwiększyć. Kobiety nie ruszające się zbyt wiele powinny zacząć od najłatwiejszych ćwiczeń, spacerów bądź też basenu podczas ciąży. Natomiast kobiety czynnie uprawiające sport nie muszą z niego rezygnować, powinny jedynie skonsultować się z położną bądź lekarzem domowym aby uzyskać informacje na temat z jakich ćwiczeń powinny w czasie ciąży raczej zrezygnować.
Basen jest dobrą formą ruchu podczas ciąży a baseny z masażem i wysoką temperaturą mogą jak najbardziej być używane.


Dobre odżywianie podczas karmienia piersią:

  • jest równie ważne jak i podczas ciąży

To, co wcześniej powiedzieliśmy o odżywianiu podczas ciąży, dotyczy również Okresu karmienia piersią. Można jednak w tym okresie jeść surową rybę, na przykład sushi, wędzone lub marynowane ryby jednak nadal trzeba pamiętać o higienie. Kobiety karmiące powinny przyjmować wystarczającą ilość płynów każdego dnia. Woda jest najlepsza dla organizmu a kawy i napoi typu coca cola powinno sie Spożywać jak najmniej. Jest zupełnie normalnym fakt, że kobiety są cięższe po porodzie niż przed zajściem w ciążę i najlepiej jest tracić kilogramy powoli i z rozwagą. Wiele kobiet traci bardzo szybko na wadze w pierwszych miesiącach po porodzie. Okres karmienia piersią absolutnie nie jest dobrym czasem na to, aby rozpoczynać ostre diety i zbyt szybko tracić na wadze.

 

Ciąża:
Jedz zdrowe i różnorodne pożywienie. Zażywaj ruchu na tyle, ile masz ochotę. Pamiętaj, że dziecko bedzie bezpieczniejsze jeśli.
Nie będziesz używała alkoholu, tytoniu czy też innych środków odurzających
Znajdź najlepszy dla siebie sposób na zrelaksowanie się, jak książka, muzyka, medytacja,
ćwiczenia, spacery czy też modlitwa.
Zrób coć tylko dla siebie lub dla dziecka, coś co lubisz najbardziej robić Korzystaj z rad i pomocy ośrodka matki i dziecka.

 

Nadesłany przez iska

OPINIE I KOMENTARZE